Als werkgever wil je dat veiligheid binnen jouw bedrijf altijd voorop staat. Door het optimaliseren van bedrijfsprocessen kun je deze veiligheid enigszins sturen. Maar een calamiteit is niet altijd te voorkomen. Van een medewerker die een hartstilstand krijgt tot een snel uitslaande brand. Het zijn situaties die niet voorkomen kunnen worden. Wel kun je de ernst van de situatie enigszins beperken middels goede bedrijfshulpverlening.
Cursus voor bedrijfshulpverlening volgen
Wanneer er zich in jouw bedrijf een calamiteit voordoet, wil je dat er snel gehandeld wordt. Krijgt een medewerker een hartstilstand? Dan is het uiteraard zaak dat de hulpdiensten snel worden ingeschakeld. Maar daarnaast kan het direct starten met reanimeren een verschil van leven en dood zijn. Het is uiteraard wel van belang dat je weet wat je doet. Je wilt immers voorkomen dat foutief handelen de situatie verergert. Gelukkig kun jij samen met je medewerkers een BHV cursus volgen. In deze cursus wordt geleerd hoe je eerste hulp moet verlenen in het geval van bepaalde incidenten. Je moet hierbij denken aan een brand, maar ook aan acute gezondheidsproblemen. Het waarborgen van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers staat in de cursus centraal.
Deelnemen aan een herhalingscursus
Heb je de cursus met succes afgerond? Dan krijg je hiervoor een certificaat. Met dit certificaat kun je aantonen dat jij bedrijfshulpverlening bij incidenten kunt toepassen. Maar dit certificaat is niet oneindig geldig. Om je certificaat te kunnen behouden, moet je jaarlijks een herhaling doen bij een BHV oefencentrum. Naar alle waarschijnlijkheid zal jij niet vaak jouw taken als BHV-er hoeven toe te passen. Incidenten doen zich als het goed is namelijk niet regelmatig voor. Het is daardoor aannemelijk dat een deel van de informatie van de eerste cursus is weggezakt. Daarom is het volgen van een herhalingscursus verplicht voor het behouden van jouw certificaat. Deze herhalingscursus dient jaarlijks (met een maximale uitloop van twee maanden) te worden gevolgd.
Wat zegt de wet over bedrijfshulpverlening?
Als werknemer is het plezierig dat je weet wat je moet doen in noodgevallen. Het geeft een fijn gevoel dat je mensen in een noodsituatie kunt helpen. Het idee dat jij daadwerkelijk je steentje kunt bijdragen is iets moois. Maar het is niet alleen nobel van je dat je deze cursus volgt. Het is namelijk simpelweg ook verplicht. In de wet staat vermeld dat elke werkgever zich moet laten bijstaan door werknemers in de bedrijfshulpverlening. Dit houdt dus in dat naast de werkgever een of meerdere werknemers een BHV certificaat moeten hebben. Zo kan namelijk schade en/of letsel bij calamiteiten worden beperkt.