Zo lees je 50 boeken per jaar!

Het is geen geheim dat meer boeken lezen je leven op heel wat manieren kan verbeteren, maar het is moeilijk om er de tijd voor te vinden. Gelukkig is er een antwoord om je hierbij te helpen: snellezen! Snellezen is een vaardigheid die geleerd en verbeterd kan worden door oefening. Het helpt je om sneller te lezen en toch de tekst te begrijpen. In deze blogpost bespreken we enkele tips om sneller te lezen en je leesbegrip te verbeteren zodat je nóg meer van je favoriete boeken kunt genieten.

Wat is snellezen en hoe werkt het

Snellezen is een techniek die je in staat stelt sneller te lezen dan normaal, terwijl je de tekst nog steeds begrijpt. Het kan geleerd en verbeterd worden door oefening. Snellezen helpt je sneller te lezen en de tekst beter te begrijpen. Er zijn een aantal eenvoudig te implementeren tips om je snelleesvaardigheid te verbeteren, zoals onderstaande. Verderop in deze blog gaan we hier wat dieper op in.

  • Gebruik je vinger om mee te volgen terwijl je leest. Dit helpt je je plaats te behouden en vloeiender te lezen.
  • Probeer niet elk woord te begrijpen. Concentreer je in plaats daarvan op het begrijpen van de algemene boodschap van de passage.
  • Oefen regelmatig. Hoe meer je oefent, hoe beter je zult worden in snellezen.

Voordelen van snellezen

Boeken lezen is ontzettend goed voor ons brein. Het kan je helpen slimmer maken, maar het helpt ook je woordenschat, grammatica en begripsvermogen te verbeteren. Bovendien kan het lezen van boeken je helpen te leren over nieuwe onderwerpen of onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent. Snellezen helpt je beter met je tijd om te gaan door je te helpen sneller te lezen en toch de tekst te begrijpen. Dit is een vaardigheid die door oefening geleerd en verbeterd kan worden. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in snellezen, waardoor je meer boeken in minder tijd kunt lezen.

Dit onderwerp komt ook aan bod in het boek Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar van snellees-coach Björn Deusings. Hierin deelt hij de beste tips om het maximale uit je tijd te halen met een hogere productiviteit en méér rust als resultaat. Ook één boek per week lezen behoort hiermee tot de mogelijkheden. En geloof ons: dat wil je kunnen!

Zo lees je elke week een boek

Je kunt gemakkelijk de grondbeginselen van snellezen leren met een paar technieken en trucs die je meteen kunt beginnen oefenen. Met voldoende oefening zul je snel met meer snelheid en begrip kunnen lezen. We hebben een lijst samengesteld met enkele gemakkelijke manieren om te beginnen:

Eén tip noemden we al, en dat is je vinger gebruiken tijdens het lezen. Dit helpt je je plaats te behouden, zodat je niet na elke alinea of zin terug hoeft te gaan. Het helpt je ook om vloeiender te lezen. Probeer het maar eens uit!

Een andere manier om je te helpen bij het lezen van een boek per week, is door de stappen wat kleiner te maken. Denk niet meteen aan die grote stapel van 52 boeken, maar bepaal een bepaald aantal pagina’s dat je per dag wilt lezen. Dat maakt het al een stuk werkbaarder! Ook het lezen op een vast tijdstip van de dag kan je helpen bij het implementeren van het lezen van meer boeken.

Lezen, gewoon doen!

Een boek per week lezen. Klinkt veel, hoeft het niet te zijn! Het lezen van boeken is een geweldige en leuke manier om jezelf te onderwijzen en je woordenschat te verbeteren. Het is ook een geweldige manier om nieuwe onderwerpen of dingen waarin je geïnteresseerd bent te leren. Neem dus eens de tijd om je snellees skills naar een hoger niveau te tillen. Je zal er geen spijt van krijgen!

Lees dit ook...