4 tips voor het wassen van je auto

Met maanden vol zon op komst wil je natuurlijk lekker kunnen cruisen in je auto. Maar hoe krijg je je wagen nou écht glimmend schoon? Lees snel verder, want we geven 4 tips voor een blijvend schone auto, zonder krassen. Ook vertellen we je hoe je met een passende autoverzekering afsluiten geld kunt besparen.

Waarom is je auto wassen belangrijk?

Of je nu regelmatig door de wasstraat rijdt of zelf je auto onder handen neemt: je auto wassen is broodnodig. Op je auto zit namelijk allerlei vuil, zoals insecten, vogelpoep, boomhars en pekelresten. Veel van dit vuil is niet zichtbaar. Maar als je het niet verwijdert, dan kan dat blijvende schade aan de lak en je auto veroorzaken. En een beschadigde auto is minder waard. Niet handig dus, als je je wagen ooit wil verkopen. Bovendien werkt een schone auto stukken beter. Je rijhulpsysteem kan namelijk beter zijn werk doen als de camera’s en sensoren schoon zijn.

Schade aan je auto

Heb je een WA-verzekering? Dan ben je niet verzekerd tegen ruitschade en andere schade aan je auto, bijvoorbeeld na een aanrijding. Als je auto vrij nieuw of nog veel waard is, dan is het slim om over te stappen naar een autoverzekering met een uitgebreidere dekking. Zoals WA+ of All Risk. Hiermee ben je verzekerd tegen bepaalde soorten schade aan je eigen auto.

Tip 1: Voorzichtig met de hogedrukreiniger

Voordat je je auto met de hand gaat wassen, kun je eerst met een hogedrukreiniger al het vuil en zand van je auto afspuiten. Dat scheelt heel wat tijd. Maar let er wel op dat je minimaal 20 centimeter afstand houdt tussen de spuit en de lak van je auto. Anders kun je de lak beschadigen.

Tip 2: Gebruik een washandschoen

Gebruik liever een microfiber washandschoen dan een spons. In een spons verzamelt zich namelijk allerlei vuil, zoals zandkorrels. Omdat je dit vuil ook over de auto heen beweegt tijdens het poetsen, kun je op die manier kleine krassen op de lak veroorzaken.

Tip 3: Maak geen draaiende bewegingen

Beweeg je washandschoen tijdens het wassen en poetsen zoveel mogelijk in een rechte lijn. Maak dus geen draaiende bewegingen. Hiermee trek je cirkelvormige krasjes in de lak. En was je auto altijd in de lengte. Dus horizontaal (van kofferbak naar motorkap) in plaats van verticaal.

Tip 4: Voorkom een mogelijk boete van de gemeente

Wil je je auto thuis voor je deur of op de oprit wassen? Vraag dan eerst bij je gemeente of dit mag. In sommige gemeenten is het wassen van je auto op straat een milieudelict en 

kun je er een boete van wel 440 euro voor krijgen. Als je je auto niet op straat mag wassen, rij dan naar een wasbox in de buurt.

Lees dit ook...