Je kind leren fietsen? Volg deze tips & tricks!

Kinderen zijn dol op fietsen. Het is snel en leuk, geeft ze vrijheid en onafhankelijkheid om zich te verplaatsen én er zit een groot spelelement aan verbonden. Door het enorme aanbod aan fietsstoeltjes, aanhangers en kinderfietsen is het makkelijker dan ooit om met jonge kinderen te fietsen, maar op een gegeven moment zal je kroost zelf aan de bak moeten. Vandaag geven we je een aantal tips om je kind te leren fietsen.

Fietsen is geweldig voor kinderen. Het helpt ze om aan de aanbevolen minuten lichaamsbeweging te komen, maar het maakt ze ook nog eens zelfstandig en gelukkig (als we de vele onderzoeken mogen geloven). Heb je eenmaal geïnvesteerd in een kinderfiets, dan haal je er – naast de gezondheidsvoordelen – ontzettend veel uit:

  • Uit onderzoek blijkt dat kinderen die naar school lopen of fietsen alerter zijn en meer bereid zijn om te leren dan kinderen die met de auto komen
  • Het is ontzettend leuk en kan voor veel kinderen veel spannender aanvoelen dan reizen met de auto
  • Fietsen kan kinderen helpen hun omgeving te leren kennen en er deel van uit te maken
  • Goede reisgewoonten en verkeersregels die jong zijn geleerd, gaan een leven lang mee
  • Fietsers ademen minder vervuiling in dan automobilisten

Wel of geen zijwieltjes?

Mensen die hun kind willen leren fietsen, beginnen vaak met fietsen met zijwieltjes. Hier zijn zowel voor- als tegenstanders van. Het fietsen met zijwieltjes leert kinderen weliswaar de trapnbewegingen maken en maakt ze comfortabel met het zitten en bewegen op een fiets, maar het leert ze niets over de oh-zo-nodige balans die je moet hebben tijdens het fietsen.

Een alternatief voor zijwieltjes is door kinderen te laten ‘zweven’ tijdens het fietsen. Dit is eigenlijk niets meer dan je kind zijn voeten van de zadels te laten halen, vervolgens met hun voeten af te zetten van de grond en voorwaarts te gaan. Deze methode is veel effectiever in het aanleren van de balans die nodig is om te rijden dan zijwieltjes.

De loopfiets

Nog beter als je een jong kind hebt dat leert om te fietsen: loopfietsen . Alle loopfietsen werken op dezelfde manier: het kind zit laag, knieën gebogen en gebruikt de voeten om de fiets voort te duwen. Naarmate de snelheid en vertrouwdheid toenemen, haalt de fietser zijn voeten omhoog om een ​​paar spannende seconden van evenwichtige vlucht op twee wielen te ervaren. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe fiets voor een jong kind, dan is de loopfiets een van de beste manieren om hun zelfvertrouwen op te bouwen.

Kies een fiets die past

Het is van cruciaal belang om een ​​fiets te vinden die bij jekind past. Zorg ervoor dat ze met beide voeten op de grond kunnen staan en koop geen fiets die te groot is, in de hoop dat je kind erin zal groeien. Dit maakt het namelijk heel moeilijk voor ze om de fiets te controleren en te balanceren. Een iets kleinere fiets verdient dan ook de voorkeur boven een te grote. Veel kinderen maken zich zorgen over vallen als ze voor het eerst leren fietsen; als ze kunnen afstappen wanneer dat nodig is, zal dit een aantal van die zorgen wegnemen.

Zet kinderen niet onder druk

Leren doe je op je eigen tempo, en dat geldt ook voor fietsen. Hoe opgewonden je zelf ook bent dat je kind zijn eerste fiets heeft, geef hem of haar wel de tijd om eraan te wennen en de fietservaring te ontdekken. Laat ze een tijdje in hun eigen tempo oefenen. Laat ze leren om langzaam over een parkeerplaats of pad te rollen. Je wilt dat ze het fietsen onder de knie krijgen en er mogelijk verliefd op worden – niet dat ze zich onder druk gezet voelen om het steeds beter te moeten doen.

Laat fietsen leuk zijn

De belangrijkste tip van allemaal: zorg ervoor dat fietsen leuk is en blijft voor je kinderen. Het is gemakkelijk om gefrustreerd te raken als iemand de waardevolle lessen die je geeft gewoon niet oppikt, maar geduld is een schone zaak. Leren fietsen moet leuk aanvoelen en gepaard gaan met motiverende beloningen. Een ijsje is écht op zijn plaats als je kleine zijn eerste trappen heeft gezet!

Lees dit ook...