Hoe wordt geld lenen minder eng?

Veel mensen vinden geld lenen eng. Ze hebben het gevoel dat ze niet meer baas over zichzelf zijn, en dus niet meer vrij zijn. Die vrijheid, of het gebrek daaraan, is voor veel mensen de grootste reden om niet te lenen. Als je namelijk geld leent moet je het ook terug betalen. Dat doe je vaak over een periode van enkele jaar plus rente. De leenheer vraagt leent je namelijk niet het geld uit liefdadigheid, je moet er wat voor doen. Stel je leent honderd euro en betaald iedere dag een euro terug. Na honderd dagen heb je dan je lening afbetaald, maar omdat iemand je dat geld van tevoren heeft gegeven en daardoor een risico nam wil hij daarvoor gecompenseerd worden. Daarom vraagt hij je om nog eens tien euro, de rente. Het is dus altijd op de lange termijn goedkoper om niet te lenen.

Waarom lenen?

Voor veel mensen is het geen optie om een huis te kopen met hun eigen geld. Een huis kost honderden duizenden euro’s en dat heeft simpelweg bijna niemand. Daarom zijn er dus leners die je dat geld willen geven. Zo kun je een grote aankoop doen die anders niet mogelijk was. Een huis is daar het meest gebruikelijke voorbeeld van, maar mensen lenen ook om andere redenen. Het is niet ongebruikelijk voor mensen om een auto te kopen met geleend geld. Als je een baan of eigen bedrijf hebt waar het belangrijk is dat je een goede eerste indruk maakt kun je natuurlijk niet aan kom pruttelen in een verroeste hatchback uit de vorige eeuw. Je wilt dan een indruk maken waardoor een potentiële klant de indruk krijgt dat je te vertrouwen bent.

Geld lenen voor een auto is echter wel minder gebruikelijk. Ten eerste is het misschien overdreven om als eigenaar van een klein bedrijf bij een potentiële klant aan te komen in een splinternieuwe Ferrari, maar veel mensen vinden geld lenen voor een auto niet nodig. Een huis kopen is voor veel mensen simpelweg niet mogelijk zonder de hulp van een lening, een auto is wel te koop zonder een lening. Het zal dan misschien niet de grote SUV zijn met een enorme motor en alle opties die je zo graag wilde zijn, in plaats daarvan koop je een station met een diesel. Het grote voordeel daarvan is dat de auto niet hoeft worden afbetaald. Je hebt de auto gelijk gekocht, je betaald dus geen rente. Ook is de aanschafwaarde lager, je bespaard dus enorm veel geld door er voor te kiezen om geen lening aan te vragen voor een auto.

Persoonlijke lening

Je kunt een persoonlijke lening aanvragen bij enkele instanties. Geld lenen kan bij een bank, maar ook bij particuliere bedrijven. Je kunt sinds de afgelopen jaren heel gemakkelijk een lening afsluiten via het internet. Het is daar ook makkelijk om te kijken naar wat de goedkoopste lening is voor je. Daarvoor moet je eerst precies weten wat voor lening je wil afsluiten.

1) Waar wil je het geld voor gebruiken? Door jezelf eerst af te vragen of een lening echt nodig is kun je jezelf al veel geld en moeite besparen. Is het een aankoop die echt nodig is? Ga ervoor! Kun je het geld ook op andere manier verkrijgen? Wacht dan met een lening en probeer eerst op die manier iets te regelen

2) Als je hebt besloten dat lenen de beste optie is kun je gaan kijken naar het bedrag. Is het een kleine lening of heb je meer nodig? Probeer alleen te lenen wat je echt nodig hebt. Heb je zelf al tienduizend euro en kost de auto veertig duizend euro? Leen dan niet de volle veertig duizend dat bespaard namelijk enorm veel geld. Als je veertig duizend euro leent betaal je veel meer rente

3) Hoe lang wil je doen over het terugbetalen van je lening? Als het een groot bedrag is kun je kijken naar een langere termijn, je doe dan bijvoorbeeld tien jaar over het terugbetalen van een lening waardoor je maandlasten lager zijn. Het nadeel daarvan is echter dat je jarenlang vast zit aan een maandelijkse kostenpost. Bekijk dus voor je zelf hoe snel je de lening af kan en wil betalen.

Lenen is een concept dat voor veel mensen niet prettig aanvoelt, toch is het voor bijna iedereen een onmisbaar onderdeel van grote uitgaven. Bekijk goed wat je nodig hebt en denk goed na over je termijnen. Zo kan iedereen veilig lenen.

Lees dit ook...