Waterlekkage snel laten verhelpen

Spuit er plotseling met een hoge snelheid water jouw slaapkamer binnen? Dan zal je vanzelfsprekend nadat de hoofkraan is uitgezet een lekkagespecialist bellen. Maar zie jij enkel een vochtige plek in de muur? Ook dan is het belangrijk om toch adequaat te handelen. Bij dit soort lekkages wordt de ernst van het probleem nog weleens onderschat. Maar het is bij iedere waterlekkage, groot of klein, belangrijk om deze snel te laten verhelpen. 

Gevolgen van een waterlekkage

Wanneer je kampt met een waterlekkage in huis is een snelle oplossing van het probleem wenselijk. De gevolgen van een lekkage kunnen immers vergaand zijn. Grote hoeveelheden water kunnen bijvoorbeeld je meubels en de vloer aantasten. Maar ook het stucwerk op de muren kan door het water worden aangetast. En alsof deze waterschade nog niet voldoende is, kunnen de gevolgen verdergaan. Wanneer je een waterlekkage niet direct laat verhelpen, kan er schimmelvorming ontstaan. En dat is iets dat je te allen tijde moet voorkomen. Dit is namelijk schadelijk voor je gezondheid. Gezien alle mogelijke gevolgen van een waterlekkage is adequaat optreden bij alle lekkages dus raadzaam. Je wilt immers voorkomen dat jouw woongenot of zelfs je gezondheid door de waterlekkage wordt aangetast. 

Hoe kunnen lekkages ontstaan?

Lekkages kunnen vergaande gevolgen hebben en dus krijg je er liever niet mee te maken. Maar heb je daar zelf eigenlijk wel invloed op? In de meeste gevallen wel! Er zijn natuurlijk verschillende soorten lekkages die elk een eigen oorzaak hebben. Zo is een lekkend dak meestal het gevolg van een verstopte dakgoot. En een waterlekkage in de douche wordt vaak veroorzaakt door versleten kitranden. Maar ook slecht afgewerkte afvoerputjes zijn regelmatig de oorzaak van lekkages in de badkamer. Bij de kranen in de keuken of in de badkamer kunnen eveneens lekkages ontstaan. Hier is vaak een versleten leertje bij de kraan de boosdoener. Waterlekkages kunnen dus op allerlei verschillende manieren tot stand komen. 

Zo verklein je de kans op lekkages

Als je met een waterlekkage kampt, staat de lekkagespecialist voor je klaar. Maar de gevolgen van een waterlekkage zijn vaak groot en dus voorkom je zo’n waterlekkage liever. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Waterlekkages kunnen in de meeste gevallen gewoon worden voorkomen. Dit komt doordat lekkages vaak ontstaan door achterstallig onderhoud. Dit houdt automatisch in dat je met voldoende onderhoud lekkages in de toekomst kunt voorkomen. Zorg ervoor dat je de dakgoot regelmatig controleert op bladeren en overig afval. Hiermee verklein je de kans op een lekkend dak. En ook het controleren van de kitranden in de badkamer is verstandig. Want ook hiermee kun jij de kans op toekomstige lekkages verkleinen. 

Lees dit ook...