Zo kies je de autoverzekering die bij jou past

Een auto mag pas gebruikt worden als hiervoor een autoverzekering is afgesloten. Want zoals we allemaal wel weten is een autoverzekering verplicht in Nederland. Wanneer je net een nieuwe auto hebt gekocht of je wil een nieuwe autoverzekering afsluiten, is het belangrijk om te kiezen voor een verzekering die bij jou past. Hieronder vertellen we je hoe je op zoek gaat naar de beste autoverzekering.

Tip 1: Vergelijken loont

Het afsluiten van een autoverzekering is zo gepiept. Toch is het belangrijk om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. De premies kunnen namelijk behoorlijk verschillen per verzekeraar. Overigens is een autoverzekering vergelijken ook zo gepiept. Zo moet je alleen jouw gegevens invullen en vervolgens jouw gewenste dekking, en je krijgt gelijk een overzicht welke verzekeraar de beste deal aanbiedt. Een site waar je eenvoudig autoverzekeringen met elkaar kunt vergelijken, is Autoverzekering.nl.

Tip 2: Kies jouw dekking

We benoemden net even kort dat je ook jouw dekking moet invullen bij het vergelijken van autoverzekeringen. Maar, hoe moet je deze invullen wanneer je niet weet wat het inhoudt? Hieronder leggen we het beknopt voor je uit.

  • WA: Het is verplicht om jouw auto sowieso WA te verzekeren. Hierbij ben je alleen verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen.
  • WA beperkt casco: WA beperkt casco is net iets meer dan bij WA. Hier ben je verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor diefstal, inbraak, ruitschade en storm- of brandschade.
  • Allrisk: Bij allrisk ben je eigenlijk verzekerd voor alles. Of dat nou schade is aan een ander, of schade die je zelf hebt veroorzaakt.

Tip 3: Check het eigen risico

Ook een belangrijk punt om rekening mee te houden: het eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Stel: jouw eigen risico is 50 euro terwijl de schade 500 euro bedraagt. Dan moet je zelf 50 euro betalen. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en vaak ook per gebeurtenis, en in sommige gevallen heb je niet eens te maken met een eigen risico. Erg belangrijk dus om dit van tevoren te checken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 4: Aanvullend verzekeren

Je kunt ervoor kiezen om jouw autoverzekering aanvullend te verzekeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de inzittendenverzekering, rechtsbijstand en pechhulp. Het klinkt wellicht aantrekkelijk om deze dekkingen af te sluiten, maar hiervoor betaal je wel extra in de maand. Verdiep je daarom in deze aanvullende verzekeringen en maak op basis daarvan jouw keuze.

Lees dit ook...