Wat zijn de zakelijke voordelen van hoortoestellen voor mannen?

Heb je een hoortoestel gekocht of ben je van plan dat te doen? Dan kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. In dat geval kun je mogelijk een deel van deze kosten aftrekken bij je belastingaangifte. Wat zijn de zakelijke voordelen van hoortoestellen dan precies? Lees het hier!

Aftrekbaarheid van hoortoestellen

Wil je een hoorapparaat kopen? In dat geval zijn er twee mogelijkheden: ofwel je zorgverzekeraar vergoedt ze, ofwel je kiest voor een model uit ons topsegment dat niet vergoed wordt. Als je besluit een duurder hoortoestel te kiezen dan je verzekering dekt, dan betaal je zelf het verschil. Vaak vergoedt de zorgverzekeraar 75% van de kosten en betaal je de overige 25% zelf. Dit kan soms (deels) gedekt worden door een aanvullende verzekering. De extra kosten voor een hoger segment kun je aangeven bij de belastingaangifte. Als je verzekering helemaal niets vergoedt voor een duurder model, kun je alle kosten opvoeren bij je belastingaangifte. Of deze kosten aftrekbaar zijn, hangt af van verschillende factoren, waaronder het inkomen. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Belastingdienst, of advies vragen aan je belastingadviseur of audicien. Maak een afspraak gehoortest en laat je adviseren.

Zijn de batterijen ook aftrekbaar?

Je kunt dus een moderne gehoorapparaat kopen, maar hoe zit het met de kosten voor hoortoestelbatterijen? Kun je deze aftrekken van de belasting? Ja, dat kan als je verzekeraar deze kosten niet dekt, zelfs met een aanvullende verzekering. Als je deze kosten moet maken en ze worden niet vergoed, mag je ze opgeven in je belastingaangifte. Zorg er wel voor dat je kunt aantonen dat je deze kosten echt gemaakt hebt.

Wettelijke eigen bijdrage en eigen risico

Het is goed om te weten dat als je hoortoestel wordt vergoed door je zorgverzekeraar, je meestal nog steeds te maken hebt met een wettelijke eigen bijdrage en eigen risico. De zorgverzekeraar betaalt vaak 75% van de kosten en de overige 25% is jouw eigen bijdrage. Bovendien valt dit bedrag onder je eigen risico. Let op: deze kosten kun je niet aftrekken van de belasting.

Belastingvoordeel als bedrijf

Bedrijven kunnen belastingvoordeel halen uit de aankoop van hoogwaardige hoortoestellen. Sommige zorgverzekeraars staan toe dat je bijbetaalt voor deze geavanceerde modellen. Daarnaast kunnen bedrijven gebruikmaken van belastingvoordelen bij het kopen van deze topklasse hoortoestellen. Dit is een manier om de bedrijfskosten te drukken en tegelijkertijd de werkomstandigheden voor werknemers te verbeteren.

Inclusieve werkomgeving

Het is voor bedrijven een goed idee om werknemers te ondersteunen bij de aankoop van  hoortoestellen en de mogelijkheid te bieden deze kosten af te trekken van de belasting. Waarom? Dit kan zorgen voor een inclusievere werkomgeving. Het toont aan dat het bedrijf om het welzijn van zijn werknemers geeft. Dit kan weer leiden tot meer betrokkenheid en tevredenheid op de werkvloer.

Verbeterde productiviteit en klantenservice

Hoortoestellen kunnen daarnaast ook de productiviteit en klantenservice op de werkplek verbeteren. Als werknemers goed kunnen horen, communiceren ze effectiever met collega’s en klanten. Dit leidt tot meer efficiëntie en hogere klanttevredenheid. Uiteindelijk kan dit de reputatie en groei van het bedrijf ten goede komen. Dus, de zakelijke voordelen van hoortoestellen voor mannen gaat verder dan alleen de belasting. Het is natuurlijk ook een manier om beter te presteren en een stuk comfortabeler door het leven te gaan.

Lees dit ook...