Waarom smaakt rode wijn zo goed bij vlees?

Zelfs als je niet zo heel veel verstand hebt van wijn, dat weet je dat rode wijn vaak wordt gedronken bij een vleesgerecht. Waarom is dat eigenlijk? En mag je bij vlees, als je dat lekkerder vindt, ook witte wijn of rosé drinken?

Niks moet, alles mag

Om maar meteen een misverstand uit de weg te helpen: er is geen wijnpolitie die bepaalt welke wijn je op welk moment, en eventueel in combinatie met welk gerecht moet drinken. Dat bepaal je gewoon helemaal zelf. Wel is het zo dat er kenners zijn, mensen met veel kennis van alle verschillende soorten wijn, die goed zicht hebben op welke wijn bij welk gerecht goed tot zijn recht komt. Doordat zij precies weten hoe iedere wijn smaakt, welke smaaktonen erin vertegenwoordigd zijn en hoe stevig of juist licht zij zijn, kunnen zij vaak goed inschatten welke combinatie goed gaat werken.

Dat is prettig, want er is nogal veel wijn te koop op de wereld. Met al die keuze is het voor een leek bijna onmogelijk om bij ieder gerecht een wijn te vinden die de smaak goed aanvult; daarbij een beroep doen op de kenners is dus alleen maar slim en gemakkelijk. Maar uiteindelijk ben jij degene die bepaalt wat je drinkt, natuurlijk. Zelfs als een wijnkenner zegt dat een bepaalde wijn niet bij een gerecht past, kan het zomaar zo zijn dat jij daar heel anders over denkt. Smaken verschillen, tenslotte, en misschien ben jij juist dol op een combinatie die over het algemeen niet als ‘lekker’ wordt beschouwd. Wees dus niet bang om je eigen smaak te volgen, het gaat er tenslotte om dat jou het smaakt.

Rode wijn bij vlees

Van rode wijn wordt vaak gezegd dat deze goed bij vleesgerechten past. Zeker voor een wat stevigere variant geldt dit inderdaad, omdat de stevige smaak van de wijn in dit geval mooi combineert met de rijke smaak van het vlees. Een stevige rode wijn kopen voor een BBQ of een uitgebreid diner is dus een prima keuze.

Er zijn echter nog veel meer rode wijnen te koop, die ook prima zonder dat er vlees op tafel staat gedronken kunnen worden. Een fruitige rode wijn met weinig tannines is wat zachter, en daardoor eigenlijk geschikt voor vrijwel ieder moment. Dit zijn meestal de varianten die ook worden gedronken op feestjes of op een terras, en die net wat makkelijker weg drinken dan hun stevige soortgenoten. Ook hier is het echter vooral een kwestie van persoonlijke smaak; je goed adviseren is altijd verstandig. Met deze kennis aan het proeven slaan, en bepalen wat jouw persoonlijke smaak is uiteindelijk nog veel belangrijker.

Lees dit ook...