Kun je koffie ‘leren drinken’?

Hoe beviel jouw eerste kopje koffie je? Was je meteen fan, of schrok je een beetje van de stevige smaak? Heeft je eerste ervaring ervoor gezorgd dat je vanaf dat moment iedere dag koffie bent gaan drinken, of heb je juist besloten dat het echt niets voor jou is? Bij veel voedingsmiddelen met een nogal uitgesproken smaak geldt dat je het moet ‘leren’ eten of drinken, je moet jezelf de kans en de tijd geven om eraan te wennen. Is dat bij koffie ook het geval, of ga je het als je eerste ervaring tegenvalt echt nooit meer lekker vinden?

De smaak is nogal uitgesproken

Laten we vooropstellen: we zijn in den beginne niet begonnen met koffie te drinken omdat we de smaak zo lekker vonden. Sterker nog, de eerste experimenten met de koffieplant, en de pogingen om hier iets lekkers van te maken, verliepen nogal teleurstellend. Waarom we er dan toch mee door zijn gegaan? Omdat we al snel in de gaten kregen dat de vruchten van de koffieplant bijzondere eigenschappen hadden. We kregen er behoorlijk veel energie van! Hadden we dat niet toevallig ontdekt, dan zou de koffievrucht er eentje zijn gebleven waar je vanwege zijn bittere smaak maar beter ver uit de buurt zou kunnen blijven.

Maar die cafeïne, die voor die energiestoot zorgde, die ontdekten we dus wel. En dus waren we gefascineerd: was het niet mogelijk om een hapje of drankje hiermee te maken dat enigszins smakelijk was, op basis van deze vruchten? En dat is gelukt, na veel mislukte experimenten werd ontdekt dat de smaak draaglijk was als je van koffiebonen de smaak, geur en kleur trok met behulp van heet water. Ons nieuwe favoriete drankje was geboren, maar nog wel steeds met een smaak die afwijkt van wat we van nature lekker vinden. Dat je je eerste slokje koffie niet meteen geweldig vindt is dus niet zo raar, het is voor het eerst dat je met dit type smaak in aanraking komt. Wat dat betreft kun je dus inderdaad stellen dat je koffie moet ‘leren’ drinken; je moet echt aan de smaak gewend raken voor je hem kunt waarderen.

Eraan wennen of de smaak iets aanpassen

Ben jij ook na een paar kopjes filterkoffie of Nespresso echt nog niet overtuigd, en vind je koffie toch vooral nog erg bitter? Dan kun je de smaak ook een beetje aanpassen en wat minder uitgesproken maken. Dat kan op de traditionele manier, door er suiker en/of melk aan toe te voegen, dat kan al een hoop schelen. Maar dankzij machines als de Dolce Gusto kun je ook kiezen voor verschillende smaakvariaties, die de smaak een stuk zachter kunnen maken. Uiteindelijk is er voor iedereen wel een koffievariant te vinden die in de smaak valt, al kan dat er ook eentje zijn die meer andere ingrediënten bevat dan dat er echt koffie in zit, natuurlijk.

Lees dit ook...