Moet ik mijn dak vervangen?

Je dak is misschien wel het meest essentiële onderdeel van je hele huis. Als er een probleem met je dak is dan is dit van grote zorgen omdat dan de rest van je huis ook in gevaar is. Een dak is eigenlijk elke 30 jaar aan vernieuwing toe. Wacht niet tot het laatste moment want dan kan het al te laat zijn. Laat iemand er af en toe naar kijken om te zien of alles in orde is. Hier worden tips gegeven over wanneer je weet dat je dak aan vervanging toe is en welke stappen je dan moet ondernemen. 

Wanneer is mijn dak aan vervanging toe?

Soms kan het duidelijk zijn dat je dak aan vervanging toe is. Je ziet namelijk schade aan je dak of ondervindt problemen zoals een lekkage. Je kan dan het beste een totaalrenovatie van je dak aanvragen. Zoek op een dakdekker platform naar een gecertificeerde dakdekker en laat meteen hulp komen. Je kan een aantal problemen aan je dak vaststellen door gewoon naar je dak te kijken. Kijk of er ontbrekende dakpannen zijn of dat er een verzakking in het houtwerk van je dak is. Let ook goed op of het houtwerk van je dak niet aan het rotten is. Dit kan namelijk betekenen dat het dak stevigheid verliest. Bij een van bovenstaande problemen kan je het beste zo snel mogelijk een dakwerker laten komen. 

Andere redenen om je dak te laten vervangen 

Er kunnen buiten de bovenstaande, voor de hand liggende redenen ook andere, minder voor de hand liggende redenen zijn om je dak te laten vernieuwen. Heb je een kijkje genomen op je energiefactuur en vind je deze bijzonder hoog? Dan kan het zijn dat je dak aan vervanging toe is. Veel warmte in huizen wordt verloren door slechte isolatie van het dak. Het is een optie om dakisolatie aan de binnenkant van je dak te plaatsen. Maar soms kan het beter zijn om je dak helemaal te laten vervangen. Verder kan het verkopen van je woning een reden zijn om je dak te laten vervangen. Als je woning een nieuw dak heeft is het aantrekkelijker op de huizenmarkt en heb je grotere kans dat je het huis snel kan verkopen. 

De beste periode om je dak te laten vervangen

Je moet een dak natuurlijk zo snel mogelijk laten vervangen als je merkt dat er iets mis mee is. Er zijn over het algemeen wel perioden wanneer het beter is om je dak te laten vervangen dan andere perioden. Weersomstandigheden zijn namelijk een belangrijke factor in het vervangen van je dak. Het voorjaar en de zomer zijn over het algemeen de beste perioden om je dak te laten vervangen. 

Laat dus regelmatig iemand je dak controleren en wacht niet tot het laatste moment om je dak te laten vervangen.

Lees dit ook...