Alles wat je wilt weten over een tulp stekker

In de meeste huishoudens komen we vandaag de dag een groot aantal kabels en stekkers tegen. Heb je een audio- en videoapparaat in huis staan en zijn deze met elkaar verbonden? Dan is de kans aanwezig dat deze middels een tulp stekker met elkaar verbonden zijn. Toch doet de naam van deze kabel de wenkbrauwen van veel mensen fronsen. Niet iedereen is namelijk bekend met een tulp stekker. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over een tulp stekker.

Wat is een tulp stekker?

Voordat we verder in de tulp stekkers duiken, is het eerst handig om te weten waar je deze kabel voor gebruikt. In de intro gaven we al kort aan dat tulp stekkers vaak gebruikt worden om audio- en videoapparatuur met elkaar te verbinden. Deze kabel is zelfs één van de meest voorkomende aansluitingen om audio- en videoapparatuur te verbinden.

Net als vrijwel iedere andere kabel heeft een tulp stekker ook twee uiteindes. Beide uiteindes van deze kabel hebben alleen niet één stekker, maar twee. De stekkers hebben een ronde vorm met een uitstekend staafje. De tulp connectoren, zoals de stekkers ook wel genoemd worden, hebben een rode en een witte kleur. Bij sommige kabels is de complete connector rood of wit, maar het kan ook zijn dat slechts een gedeelte van de stekkers een kleurtje heeft.

Hoe werkt zo’n stekker?

Het is je inmiddels duidelijk dat beide uiteindes van een tulp kabel twee stekkers hebben. Deze worden allebei gebruikt voor het overbrengen van audiosignalen. Als je de audio van jouw televisie afspeelt op een home cinema set of soundbar, is dit vaak van aanzienlijk beter kwaliteit. Om twee apparaten te verbinden met een tulp stekker moet je de juiste stekker kopen. Je hebt dan een kabel nodig met aan beide uiteindes een stekker van het type male (M). Deze stekkers herken je aan het uitstekende staafje. Female (F) stekkers kun je niet op een apparaat aansluiten.

Zo sluit je tulp connectoren aan

Wil je een audio- en videoapparaat met elkaar verbinden? Gebruik hier dan een tulp stekker voor. Voordat jij je op de apparaten stort, is het handig om te weten hoe je de kabel aansluit. Gelukkig zijn tulp stekers niet bijzonder lastig aan te sluiten. Je hoeft namelijk alleen maar op zoek te gaan naar de rode en witte ingang op het audio- en videoapparaat. Deze ingangen zijn rond van vorm, waardoor de tulp stekkers er probleemloos in passen. Druk beide uiteindes goed aan, zodat ze volledig in de ingang zitten. Waak ervoor dat je niet te hardhandig te werk gaat. Doe je dit wel? Dan kan het staafje aan het uiteinde van een tulp stekker verbuigen of afbreken. In dat geval kun je de kabel niet meer gebruiken.

Twee schermen met elkaar verbinden

Tulp stekkers zorgen ervoor dat het geluid van bijvoorbeeld jouw televisie afgespeeld wordt op een audioapparaat, zoals een soundbar of home cinema set. Zo’n kabel kan geen beeld verzenden, maar is uitsluitend bedoeld voor audio. Wil je het beeldscherm van een vaste computer bijvoorbeeld koppelen aan jouw televisie? Dan heb je niets aan een tulp stekker. In dat geval kun je gebruik maken van een HDMI kabel. Als de monitor van de computer betrekkelijk oud is, beschikt deze mogelijk niet over een HDMI ingang. Dit betekent niet dat je de twee schermen niet met elkaar kunt verbinden. Nee, want je kunt dan een VGA naar HDMI kabel kopen.

Lees dit ook...